Ručitel v oddlužení

Dobrý den, mám známou která ručila bývalému manželovi u kontokorentního úvěru v roce 1997 ve výši kolem 30 mil. korun Dlužníkem byl tedy bývalý manžel, ručitelem ona dotyčná. Pán přestal úvěr splácet už před lety, a tak začali peníze vymáhat po ručiteli mé známé - v roce 2001 to bylo z pův. 30 mil. asi 49 mil. přes úroky z prodlení. Dotaz je jednoduchý - může ručitel požádat o oddlužení, v podstatě trpí za dluhy bývalého manžela, který nesplácí, ona nesplácí rovněž, žije na hranici životního minima, protož ví, že všechno co vydělá, jí sebere exekutor, je z toho pro ručitele nějaká cesta ven? Děkuji Mgr. M. Peková

Dobrý den,

ano, i ručitel může podat návrh na povolení oddlužení, pokud není schopen svůj závazek vyplývající z ručení věřiteli splácet. Ve vztahu k věřiteli se jedná o dluh. Věřitel svůj dluh v případě insolvence ručitele přihlásí jako pohledávku stejně, jako by tak učinil v případě insolvence dlužníka. Podmínkou však je pluralita (mnohost) věřitelů, tedy nejméně dva věřitelé. To však v praxi není obyčejně překážkou, stačí drobný dluh (nezaplacené pojistné, nájemné, telefon apod.).

V daném případě však je zásadním problémem výše dluhu. Pokud byl dluh v roce 2001 49 mil., pak v současné době může být dluh dvojnásobný, i vyšší (úroky z úvěrů byly v 90. letech obecně hodně vysoké a úrok stále narůstá v původní výši). Obecnou podmínkou povolení, resp. následného schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře je skutečnost, že dlužník osvědčí, že v průběhu příštích 5 let splatí svým věřitelům nejméně 30 % jejich pohledávek. Při takové výši dluhu nemá význam bez dalšího podávat návrh na povolení oddlužení, pokud nedojde k předchozí dohodě s věřitelem, neboť ručitelka by byla nucena osvědčit, že během 5 let uhradí několik miliónů (cca 30 mil.), což je nereálné. Insolvenční zákon však umožňuje povolit oddlužení i v případě, že dlužník spolu s návrhem doloží písemný souhlas věřitele s tím, že hodnota plnění, které při oddlužení obdrží, bude nižší než 30 % jeho pohledávky. V písemném souhlasu věřitele musí být uvedeno, jaká bude nejnižší hodnota plnění, na kterém se s dlužníkem dohodl.

Ručitelce tedy doporučuji, aby se obrátila přímo na věřitele a pokusila se s ním dohodnout na udělení takového souhlasu. 

 

-JM-

 

Chcete se nás také na něco zeptat?

Osobní
oddlužení

Adresy pro poskytování poradenství:
Štíty, náměstí Míru 57 - úřední hodiny v pátek od 8:00 - 14:00
Lanškroun, Purkyňova 101 - úřední hodiny v pondělí - pátek od 7:00 - 16:00

Čas schůzky v Lanškrouně je možné domluvit i v jinou dobu, např. v sobotu

telefon: +420 733 579 000
email: info@urban-ak.cz
Pozor: Osobní schůzku je potřeba mít domluvenu emailem anebo telefonicky.

Úvod O nás Kontakty Oddlužení Kalkulátor Poradna Vzory ke stažení Slovník
copyright © 2017 mgr. jan urban | design jewellphoto | developed by milan schembera