Nižší než zákonem stanovené splátky

obrý den,měla bych dotaz,já a manžel jsme již 4 roky v insolvenci,jsme 6 členná rodina.Já jsem na mateřské.Manžel pracuje v NSR a odvádí si platby sám.Zhruba před půl rokem jmse podali žádost o snížení splátkového kalendáře,které lze využít,pokud jsou k tomu důvody a též musíme procentuálně splňovat alespoň na 50%,což splňujeme. Problém je v tom že zřejmě na splátky věřitelům bylo odvedeno méně než by mělo být odvedeno,tuďíž vznikl dluh.Každý půl rok odevdáváme výplatní pásky k soudu,což musí každý dle zákona,lze tento nedoplatek zaplatit?zřejmě je tam dluh asi za půl roku,jen určitá částka,manžel denně dojíždí 180 km tam a zpet,měsíčně projede 10 000 kč,Věřitelům jde zhruba kolem 20 000 kč měsíčně a Nám zůstane něco málo přes 15.0000 kč,což jsou pro Nás vysoké náklady,proto jsme požádali o snížení.Bojím se aby nám nebyla zrušena insolvence,máme poslední rok do konce. Lze nedoplatek doplatit?i když vznikne dluh 20 000 až 30 000 kč?Děkuji za odpověď

Dobrý den, stává se, že při kontrole výplátních pásek v oddlužení dojde (nejčastěji jsou to daňové bonusy) k vyčíslení nedoplatku, který si dlužník v dalších měsících ve většině případů dohradí. 

Dovolím si  však upřesnit podmínky ohledně nižší než zákonem stanovené splátky:

Pokud navrhujete, že budete splácet nižší než zákonem stanovené splátky, zaškrtněte při vyplňování insolvenčního návrhu „ano“ a svůj návrh řádně odůvodněte. Dlužníku, který navrhne, aby soud stanovil nižší než zákonem určené splátky lze vyhovět jen tehdy, lze-li se zřetelem ke všem okolnostem důvodně předpokládat, že hodnota plnění, které při oddlužení obdrží nezajištění věřitelé, bude stejná nebo vyšší než 50 % jejich pohledávek, anebo stejná nebo vyšší než hodnota plnění, které se tito věřitelé s dlužníkem dohodli. Pro účely rozhodnutí soudu o návrhu na stanovení nižších splátek dlužník v návrhu uvede výši měsíčních splátek nebo způsob jejich určení a popíše důvody, které vedly k jeho úpadku. Dlužníkovým návrhem jiné výše měsíčních splátek není insolvenční soud vázán. K opožděné žádosti insolvenční soud nepřihlíží.

-JM-

Chcete se nás také na něco zeptat?

Osobní
oddlužení

Adresy pro poskytování poradenství:
Štíty, náměstí Míru 57 - úřední hodiny v pátek od 8:00 - 14:00
Lanškroun, Purkyňova 101 - úřední hodiny v pondělí - pátek od 7:00 - 16:00

Čas schůzky v Lanškrouně je možné domluvit i v jinou dobu, např. v sobotu

telefon: +420 733 579 000
email: info@urban-ak.cz
Pozor: Osobní schůzku je potřeba mít domluvenu emailem anebo telefonicky.

Úvod O nás Kontakty Oddlužení Kalkulátor Poradna Vzory ke stažení Slovník
copyright © 2017 mgr. jan urban | design jewellphoto | developed by milan schembera