Srážka v insolvenčním řízení u dvou příjmů

Dobrý den, chci se zeptat jsem od června 2013 v insolvenci, z mého plného invalidního důchodu 11 309,-- Kč stanovil insolvenční soud zabavitelnou částku 3496,-- Kč dle splátkového kalendáře. V zabavitelné částce jsou zahrnuty i alimenty na 2 nezletilé děti. Zabavitelná částka tedy převyšuje částku potřebných 30%, pro uspokojení pohledávek nezajištěných věřitelů. Dle vyjádření insolvenčního správce jsou tyto splátky dostačující i po zbývající dobu 5-ti let. Během insolvence se mi v únoru 2014 narodilo dítě. Můj dotaz tedy zní, zda musím insolvenčnímu správci odevzdat celý rodičovský příspěvek, který činí 7600,-- Kč měsíčně. Mám celkem 3 nezl. děti, ale dvě jsou zahrnuty v částce 3496,-- Kč což insolvenční správce nebere jako děti. Dle vyjádření insolvenčního správce mám pouze jedno nezletilé dítě a proto musím dle jeho vyjádření odevzdat celý rodičovský příspěvek na úhradu insolvence.

Dobrý den, abych Vám dokázala přesně odpovědět, tak bych si potřebovala trochu ujasnit děti a výživné. Insolvenční srážka je ze zákona prováděna ze všech Vašich příjmů. Kdyby jste měla čistý příjem 7.600,- Kč rodičovský příspěvek a 11.309,- Kč invalidní důchod tak bude Váš celkový měsíční příjem 18.909,- Kč. V případě, že jste sama (nemáte manžela) tak by Vám měla být započtena při výpočtu insolvenční srážky vyživovací povinnost na tři děti. (záleží však jestli jsou plně ve Vaši péči a nebo na ně platíte výživné). Budu vycházet, že děti máte ve své péči a budu tedy započítávat vyživovací povinnost na všechny tři. Měsíční srážka v oddlužení by tak měla být z Vašich obou příjmů dohromady 5.384,- Kč.

V případě, že máte např. dva příjmy je dané většinou insolvenčím soudem, který z dvou platců (může jich být i víc) bude provádět srážku v oddlužení v rozsahu dvou třetin z čisté mzdy, která zbývá po odečtení základní nepostižitelné částky, a ten druhý plátce bude provádět srážku bez odpočtu této nepostižitelné částky.

JM

 

 

Chcete se nás také na něco zeptat?

Osobní
oddlužení

Adresy pro poskytování poradenství:
Štíty, náměstí Míru 57 - úřední hodiny v pátek od 8:00 - 14:00
Lanškroun, Purkyňova 101 - úřední hodiny v pondělí - pátek od 7:00 - 16:00

Čas schůzky v Lanškrouně je možné domluvit i v jinou dobu, např. v sobotu

telefon: +420 733 579 000
email: info@urban-ak.cz
Pozor: Osobní schůzku je potřeba mít domluvenu emailem anebo telefonicky.

Úvod O nás Kontakty Oddlužení Kalkulátor Poradna Vzory ke stažení Slovník
copyright © 2017 mgr. jan urban | design jewellphoto | developed by milan schembera